Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Βάζουν νέους όρους για να επιστρέψουν


 
Στην έλευση της Τρόικας ή και μόνο κλιμακίου του ΔΝΤ, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα, παραπέμπει λιτή ανακοίνωση του Ταμείου, λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης Βενιζέλου - Λαγκάρντ.

Κατά την ίδια ανακοίνωση, η επιστροφή δεν έχει ακόμη την έννοια της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, αλλά της προσπάθειας διαπίστωσης ότι οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για τα μέτρα ισχύουν.

Λέει χαρακτηριστικά το ΔΝΤ: "Η κα Λαγκάρντ και ο κ. Βενιζέλος συζήτησαν τους όρους υπό τους οποίους θα επιστρέψει το κλιμάκιο του ΔΝΤ στην Αθήνα για να αναλάβει την αξιολόγηση του δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδας-- το πιθανότερο αυτήν την βδομάδα".

Τον υπουργό Οικονομικών, μαζί με την διευθύντρια του ΔΝΤ, είδε και ο Ζαν Κλοντ Τρισέ αλλά και ο Πολ Τόμσεν, εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Τρόικα των ελεγκτών.

Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε ...εξονυχιστική αναφορά στα νέα μέτρα που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση - εξ ου και η παρουσία του τεχνικού κλιμακίου στη διαδικασία, προς το τέλος της συνάντησης - ενώ, νωρίτερα, αίσθηση είχε κάνει η δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την οποία " αν οι Έλληνες δεν θέλουν τη συμβουλή μας, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι' αυτούς»...

Το βέβαιο είναι ότι η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα ρευστή, αφού η διατύπωση του ΔΝΤ κάθε άλλο παραπέμπει σε βέβαιη επάνοδο στην Ελλάδα, ενώ δημιουργείται και η αίσθηση ότι ενδεχομένως να είναι μόνο κλιμάκιο του ΔΝΤ που θα έλθει - αν έλθει - την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.

Όπως επίσης δημιουργείται και η αίσθηση πως κάθε άλλο παρά είναι δεδομένη η εκταμίευση της 6ης δόσης, παρά την αισιοδοξία που απέπνεε η ελληνική πλευρά σε όλη τη διάρκεια του σαββατοκύριακου και παρά την προσπάθεια Βενιζέλου να πείσει την κα Λαγκάρντ ότι οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των όσων έχουν συμφωνηθεί έχουν ως βασική αιτία την πρωτοφανή ύφεση στην ελληνική οικονομία.

Κυβερνητικές πηγές, πάντως, αποδίδουν τη στάση και τις διατυπώσεις του ΔΝΤ και σε εσωτερικό παιχνίδι της κας Λαγκάρντ, η οποία επιδιώκει να μην δώσει στα προερχόμενα από τη Νότιο Αμερική μέλη της διοίκησης αφορμή για σχόλια περί φιλελληνικής στάσης.

Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος προέβη σε μία σύντομη ενημέρωση των Ελλήνων δημοσιογράφων για τη συνάντηση, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά και πολιτικό.


πηγή  protothema.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Grants For Single Moms