Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Προϋπολογισμός νέων «θυσιών» και για το 2012


 
Με ένα έλλειμμα της τάξης του 8,1% για τη φετινή χρήση «κλείνει» τo προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα εξετασθεί στο σημερινό έκτακτο υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να πάρει το δρόμο για τη Βουλή τη Δευτέρα.
 
 

Στις χθεσινές συσκέψεις  των εκπροσώπων της Τρόικας με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο φαίνεται πως επετεύχθη  μια πρώτη συμφωνία στους βασικούς πίνακες, από τους οποίους θα προκύψουν τόσο το «κλείσιμο» του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2011, όσο και ο στόχος που τίθεται για την επόμενη χρονιά αναφορικά με τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος ει δυνατόν στο 6,5%. Πρωταρχικός μεσοπρόθεσμος στόχος φυσικά παραμένει η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ στον προϋπολογισμό θα περιγράφεται σε γενικές γραμμές η φορολογική και κοινωνική πολιτική που θα ασκηθεί το 2012.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συσκέψεις που είχε με την  Τρόικα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος  Βενιζέλος κατέστη σαφές πως παρά τα πρόσθετα μέτρα όπως το ειδικό τέλος ακινήτων, το έλλειμμα φέτος θα πρέπει να κλείσει στο 8,1% (αντί 7,6% που υπολογιζόταν αρχικά) επειδή το ΑΕΠ μειώθηκε δραστικά λόγω της ύφεσης που ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη. Μιας ύφεσης που ουσιαστικά «εξαφάνισε» θυσίες 1 δισ. ευρώ και ακύρωσε στην πράξη πολλά από τα «έκτακτα μέτρα».

Κατόπιν αυτών στο  προσχέδιο του προϋπολογισμού που  θα παρουσιαστεί από το υπουργείο  Οικονομικών στο υπουργικό Συμβούλιο  προβλέπεται για το 2012 ένας ρυθμός ύφεσης της ελληνικής οικονομίας σε ποσοστό από 2% έως 2,5% του ΑΕΠ.

πηγή  protothema.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Grants For Single Moms