Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

«Δεν είναι αρκετό το κούρεμα 50%»


 
Στην εκτίμηση πως η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην Σύνοδο της Τετάρτης για «κούρεμα» 50% του ελληνικού χρέους, μπορεί να μην είναι αρκετή για να καταστήσει βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας, καταλήγουν σχεδόν οι μισοί από τους κορυφαίους αναλυτές, οικονομολόγους και διαχειριστές κεφαλαίων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Για την ακρίβεια οι εκ των πλέον επιφανών παραγόντων των διεθνών αγορών που κλήθηκαν από το πρακτορείο να σχολιάσουν τις  εξελίξεις για την Ελλάδα εμφανίζονται διχασμένοι ως προς το αν η συμφωνία που επιτεύχθηκε από τους ευρωπαίους ηγέτες είναι αρκετή για να καταστήσει το ελληνικό χρέος βιώσιμο και για να διασφαλίσει την σταθερότητα στην Ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα, από τους 47 οικονομολόγους που ρωτήθηκαν, οι 24 θεωρούν πως το «κούρεμα» σε ποσοστό 50% δεν είναι αρκετό, έναντι 23 που θεωρούν πως αρκεί. Από τους 24 που δήλωσαν ότι «δεν αρκεί» το haircut του 50%, η πλειονότητα θα ήθελε ένα «κούρεμα» 70% για να θεωρήσει πως το χρέος της χώρας μας θα μπορέσει να σταθεροποιηθεί. Δεν έλειψαν μάλιστα και αρκετοί που δήλωσαν πως για να «κουρευτεί» πλήρως η χρονίζουσα υπόθεση της ελληνικής κρίσης χρέους θα χρειαζόταν ένα haircut της τάξης του 90% !

Σε κάθε περίπτωση  οι περισσότεροι συμφωνούν πως το κούρεμα του 50% «καθιστά δυνατή την επαναφορά της βιωσιμότητας του χρέους σε βάθος δεκαετίας», τονίζουν όμως πως αυτό θα συμβεί μόνο στη βάση «μιας σειράς μάλλον αισιόδοξων μακροοικονομικών υποθέσεων», όπως η υπόθεση ότι η ελληνική οικονομία θα ανακάμπτει, από το 2012 και μετά, με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3% ως το 2016. Υπόθεση που κάλλιστα μπορεί και να μην επαληθευθεί!

Με δυο λόγια  είναι ακόμα εξαιρετικά εύθραυστη  και επίφοβη η θέση της ελληνικής  οικονομίας.

Στην ίδια δημοσκόπηση  οι συμμετέχοντες οικονομολόγοι  ερωτήθηκαν και τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για την ενίσχυση του EFSF στα επίπεδα του ενός (1) τρισ. ευρώ. Κι εδώ οι 26 από τους 48 διαφωνούν με την αισιοδοξία των Ευρωπαίων ηγετών πως αυτό το ποσό είναι αρκετό ώστε «να αποσοβηθεί η επιδείνωση των προβλημάτων χρέους της Ιταλίας και της Ισπανίας»!


πηγή  protothema.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Grants For Single Moms