Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Ούτε ένα «κούρεμα» 60% δεν φτάνει για την Ελλάδα


 
Μία «αυστηρώς εμπιστευτική» έκθεση του ΔΝΤ για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας φέρνουν στο φως οι Financial Times, αποκαλύπτοντας ότι η συζήτηση για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους αφορά σε ένα ποσοστό 60%. Σε διαφορετική περίπτωση, σύμφωνα με την έκθεση, το ελληνικό χρέος δεν θα είναι βιώσιμο.

Την έκθεση αυτή φέρεται να επέδωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στους ηγέτες των κρατών - μελών της ευρωζώνης, το απόγευμα της Παρασκευής, λίγες ώρες πριν από τη σύνοδο του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Το ΔΝΤ τονίζει επίσης την ανάγκη λήψης άμεσων οριστικών αποφάσεων.

Και αυτο συμβαίνει γιατί, σύμφωνα με την έκθεση αυτή, η ελληνική οικονομία το τελευταίο τρίμηνο έχει περιέλθει σε ακόμα πιο δεινή κατάσταση!

Έτσι, οι πιστωτές μας θα πρέπει να αναζητήσουν ένα ποσό της τάξης των 252 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της δεκαετίας, το οποίο θα διαθεθεί στην Ελλάδα υπό τη μορφή νέου δανεισμού, εάν δεν συμφωνηθεί ένα «haircut» του χρέους μεγαλύτερο ακόμα και από το 50%, που φέρεται να βρίσκεται επί τάπητος τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι το ποσό αυτό, που υπό πιο αυστηρές συνθήκες ελέγχου θα μπορούσε να εκτοξευθεί στα 444 δισ. ευρώ, υπερβαίνει κατά πολύ τα 109 δισ. ευρώ του δεύτερου πακέτου διάσωσης.

Άλλωστε, όπως προκύπτει από την έκθεση, για να είναι επαρκές το πακέτο των 109 δισ. ευρώ, οι ιδιώτες ομολογιούχοι πρέπει να αποδεχθούν μια απομείωση του ελληνικού χρέους, της τάξης του 60%. Σε διαφορετική περίπτωση, ακόμα και το «κούρεμα» ενός ποσοστού 50% του χρέους θα άφηνε ένα χρηματοδοτικό κενό πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η βρετανική εφημερίδα, στο τέλος, δεν παραλείπει να σημειώσει τη διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και ΕΚΤ για τις αναφορές που περιλαμβάνονται στο κείμενο της έκθεσης.


πηγή  protothema.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Grants For Single Moms