Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Κρίνονται νέα μέτρα, 6η δόση και «κούρεμα» χρέους


 
Σε ανοιχτή γραμμή με Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον θα βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς κλείνει οριστικά το κεφάλαιο «έκθεση αξιολόγησης» της Ελλάδος για την 6η δόση των δανείων από των Τρόικα.

 Η έκθεση θα κρίνει όχι μόνο όμως την 6η δόση αλλά και το «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα.  Ο κ.Βενιζέλος δεν θα απομακρύνει το ακουστικό από το κεφάλι του, ούτε όταν θα πηγαινοέρχεται μέσα στην ημέρα στη Βουλή, για να ενημερώνει διαρκώς ΕΕ και ΔΝΤ για την πορεία ψήφισης του πολυνομοσχεδίου.

Γνωρίζει ότι αν δεν ψηφιστεί έγκαιρα, τα επόμενα διαπραγματευτικά βήματα της κυβέρνησης είναι μετέωρα –όπως και το μέλλον της. Για να κάμψει τις αντιστάσεις, κυρίως εντός του ΠΑΣΟΚ, ο κ.Βενιζέλος επέφερε χθες και 4 τροποποιήσεις στο πολυνομοσχέδιο:

-          Η άμεση μείωση αποδοχών, που μπορεί να προκληθεί από την εφαρμογή του νέου Μισθολογίου, θα είναι έως 25% και όχι 30%για το 2012, δηλαδή κατά την πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου συστήματος.

-          Μπαινει στο νομοσχέδιο διάταξη με την οποία θεσπίζεται  στον Κρατικό Προϋπολογισμό... κονδύλι «κοινωνικής εξισορρόπησης». Ό,τι παραπάνω εισπράξει, τυχόν, το κράτος το 2012, πέραν των 2,050 δισ. ευρώ που υπολογίει από φοροδιαφυγή προηγουμένων οικονομικών ετών, θα πηγαίνει για την επιδόματα και μέτρα ενίσχυσης των ασθενεστέρων.

-           Οι πόροι του λεγόμενου «πράσινου ταμείου»,  όσο διάστημα παραμένουν αδιάθετοι, θα τοποθετούνται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ώστε με τον τρόπο αυτό να διευκολύνεται ο δανεισμός για αναπτυξιακούς λόγους σε έργα τοπικής κλίμακας δήμων κλπ.

-          Μπαίνει χρονικό όριο στην ρύθμιση με την οποία αναστέλλεται η δυνατότητα του Υπουργού Εργασίας να επεκτείνει την ισχύ μιας συλλογικής σύμβασης κλαδικής και σ’ αυτούς που δεν την έχουν υπογράψει. Θεωρείται μέτρο ανάγκης και, μετά τη λήξη του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος (το 2014) θα μπορεί να επανέλθει.

Την όλη κατάσταση πάντως περιέγραψε με μελανά χρώματα ο υπουργός Οικονομικών χθες, στην συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στην Ευρώπη  και διεθνώς. Πρέπει να σώσουμε τη χώρα. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά επισφαλής» τόνισε και ξεκαθάρισε: «Δεν πρέπει να έχουμε μεγάλες προσδοκίες για τη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής. Θα επιδιώξουμε το καλύτερο. Αρχίζουμε τις διαπραγματεύσεις από αύριο το πρωί».
 

Υποστήριξε δε πως δεν ζούμε υπό κανονικές συνθήκες, αλλά γίνεται ένας πόλεμος: «αν σωθεί η Ελλάδα θα σωθεί και η ευρωζώνη, αλλά  αν αποτύχουν οι Ευρωπαίοι στην Ελλάδα, δεν θα μπορέσουν να θωρακίσουν τον εαυτό τους».


πηγή  protothema.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Grants For Single Moms