Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Ομπάμα κατά Κίνας για το γιουάν


 
Έντονη κριτική στην Κίνα για την ισοτιμία του γιουάν άσκησε ο Aμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, κατηγορώντας το Πεκίνο ότι "στρεβλώνει" τις παγκόσμιες εμπορικές συναλλαγές παρεμβαίνοντας για να μειώσει την τιμή του νομίσματός του.
Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου, η χειραγώγηση της ισοτιμίας είναι ένα παράδειγμα των παρεμβάσεων στις αγορές συναλλάγματος που έκανε το Πεκίνο ώστε το νόμισμά του να αξίζει λιγότερο απ΄ ό,τι θα υπαγόρευε φυσιολογικά η αγορά.
Σημείωσε μάλιστα πως λόγω των παρεμβάσεων αυτών της Κίνας, η ανατίμηση του γουάν παραμένει ανεπαρκής.

«Αυτό καθιστά τις εξαγωγές τους λιγότερο ακριβές και τις εξαγωγές μας προς αυτούς περισσότερο ακριβές. Είδαμε μια κάποια βελτίωση, μια ελαφρά ανατίμηση (του γουάν) εδώ κι ένα χρόνο. Όμως δεν είναι αρκετό», επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Οι δηλώσεις Ομπάμα έγιναν ενώ η Γερουσία εξετάζει νομοσχέδιο που έχει ως στόχο να πιέσει την Κίνα στην ανατίμηση του νομίσματός της. Το νομοσχέδιο δίνει στην αμερικανική κυβέρνηση τη δυνατότητα επιβολής νέων δασμών σε προϊόντα που εισάγονται από χώρες, οι οποίες διατηρούν χαμηλά την ισοτιμία των νομισμάτων τους για να προωθήσουν τις εξαγωγές τους.

Το Πεκίνο εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετο με το νομοσχέδιο, επισημαίνοντας ότι παραβιάζει τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου ΠΟΕ και παρεμβαίνει στις σινοαμερικανικές εμπορικές σχέσεις, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τη συναλλαγματική ανισορροπία για να επιβάλει μέτρα προστατευτισμού.

Στην χθεσινή ομιλία του ο Ομπάμα απέφυγε να υποστηρίξει ρητά το νομοσχέδιο και επανέλαβε ότι οποιοδήποτε μέτρο πρέπει να συμφωνεί με τους παγκόσμιους εμπορικούς κανονισμούς.


πηγή  protothema.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Grants For Single Moms