Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Με «μικρό καλάθι» στις Βρυξέλλες


 
Σοβαρές αμφιβολίες για το αν θα «καταλήξουμε την Κυριακή σε αποφάσεις» εκφράζει σε μήνυμά του στο Twitter ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος μεταβαίνει στις Βρυξέλλες, έχοντας ξεκαθαρίσει τους πέντε άξονες στρατηγικής που θα ακολουθήσει στην κυριακάτικη σύνοδο κορυφής.

Σύμφωνα με τη στρατηγική αυτή, την οποία παρουσίασε ο κ. Παπανδρέου στο πρόσφατο Yπουργικό Συμβούλιο:

1. Στρατηγική απόφαση της κυβέρνησης είναι να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.

2. Αφετηρία και κεκτημένο για ό,τι συζητά η κυβέρνηση είναι όλα τα θετικά στοιχεία της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, δηλαδή ένα νέο πακέτο στήριξης με εξασφάλιση των δανειακών αναγκών της χώρας για τα επόμενα χρόνια, διευκόλυνση στην αποπληρωμή του χρέους με την επιμήκυνση της αποπληρωμής, με περίοδο χάριτος και με τα απαραίτητα χαμηλά επιτόκια.

3. Να πετύχει η κυβέρνηση «ελάφρυνση του βάρους του χρέους, που βαραίνει τις πλάτες του Έλληνα πολίτη». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «λόγω του υπερδανεισμού της προηγούμενης κυβέρνησης, έχουν εκτιναχθεί οι τόκοι που πληρώνουμε, από τα 12 δισ. το χρόνο το 2009 στα 18 δισ. τον χρόνο το 2012».

4. Η όποια ρύθμιση πρέπει να διασφαλίζει πλήρως την ομαλότητα στο τραπεζικό σύστημα της χώρας και στα ασφαλιστικά ταμεία και να δίνει τη δυνατότητα για ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

5. Βασικός στόχος είναι όλες οι αποφάσεις να τείνουν στην στήριξη της ανάπτυξης και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, όπως ήταν και το πνεύμα των αποφάσεων του Ιουλίου.

«Κανένα πρόβλημα δεν θα λυθεί, αν η ίδια η Ευρώπη δεν λάβει σοβαρές αποφάσεις για την κρίση, που τείνει πια να έχει πανευρωπαϊκή διάσταση» είναι η άποψη που εξέφρασε ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο.

Ο κ. Παπανδρέου συναντάται το απόγευμα του Σαββάτου με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενώ το πρωί της Κυριακής, πριν την έναρξη των εργασιών της συνόδου, θα συμμετάσχει στη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων με τον πρόεδρο του Eυρωπαϊκού Συμβουλίου.


πηγή  protothema.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Grants For Single Moms