Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Τα νέα μέτρα μας τσακίζουν, αλλά η Τρόικα δεν πείθεται


 
Ένα μεγάλο, πολύ σκληρό τετραπλό χτύπημα δέχθηκαν  οι Έλληνες φορολογούμενοι. Με την ομοβροντία επώδυνων μέτρων που "πέρασαν" -με τη μορφή πολυνομοσχεδίου- το κατώφλι της βουλής, η κυβέρνηση κάνει την ύστατη προσπάθεια να πείσει την τρόικα ότι θα κάνουμε εδώ και τώρα ό,τι χρειάζεται, για να «ξεκλειδώσουν» παλιά και νέα δάνεια.  Όμως ακόμα και αυτό το πολυνομοσχέδιο, που σαρώνει τα εργασιακά το μισθολόγιο τις συντάξεις και κάθε φορολογικό προνόμιο, δεν στάθηκε αρκετό για να ικανοποιήσει την Τρόικα.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλους τους τόνους οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ (Μπόρχες, Τόμσεν) χτες έστελναν μήνυμα ότι υπάρχουν ακόμη αρκετά ανοικτά θέματα για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση για την 6η δόση, ενώ εκφράζεται μεγάλη απογόητευση για την μη πρόοδοτω αποκρατικοποίησεων.

Την ίδια ώρα, με ένα σαρωτικό, πιο σκληρό από ποτέ, νομοσχέδιο η κυβέρνηση:
 
- ανατρέπει το μισθολόγιο στο δημόσιο και καταργεί πάνω από 100 επιδόματα
- βγάζει με μια κίνηση στην εφεδρεία τουλάχιστον 30.000 δημοσίους υπάλληλους
- «ψαλιδίζει» σχεδόν όλες τις συντάξεις και τσεκουρώνει το εφάπαξ
- παγώνει για 2 χρόνια την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας
- βάζει μαχαίρι σε αφορολόγητο και φοροαπαλλαγές
 
Γκρεμίζεται το αφορολόγητο
 
Με τις νέες διατάξεις το αφορολόγητο όριο μειώνεται στις 5.000 ευρώ και αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο από τα δύο πρώτα και κατά 3.000 για κάθε επόμενο τέκνο, όπως είχε προαναγγελθεί.
 
Ωστόσο, πολύ βαριές είναι οι απώλειες για τρίτεκνους και πολύτεκνους. Τα πρόσθετα αφορολόγητα που απολαμβάνουν μειώνονται από 12.500 ευρώ στις 7.000 ευρώ. Θεωρείται σίγουρο πως θα είναι από τις διατάξεις που θα δεχθούν την μεγαλύτερη κριτική στη συζήτηση στη Βουλή και δεν αποκλείεται να αλλάξουν προς το –ελαφρώς- ευνοϊκότερο για την ευπαθή αυτή ομάδα του πληθυσμού.
 
 Για τους νέους ηλικίας έως και 30 ετών, τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών, καθώς και για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες το αφορολόγητο όριο ορίζεται στις 9.000 ευρώ (και όχι 9.500 όπως αναμενόταν).
 
Νέες απώλειες έρχονται λόγω του ότι αλλάζει η φορολογική κλίμακα και αντί 10 κλιμακίων, ισχύουν πλέον 8 κλιμάκια. Με το τρόπο αυτό μπήκαν στο στόχαστρο τα μικρομεσαία εισοδήματα, από 16.000 έως 22.000 ευρώ.
 
Οι εκπτώσεις δαπανών από το φόρο το έκπτωσης περιορίζονται πλέον στο 10%. Πέραν τούτου, κατεβαίνουν και τα όρια δαπάνης ή έκπτωσης:
 
- Για ιατροφαρμακευτική- νοσοκομειακή περίθαλψη η μείωση φόρου δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 3.000 ευρώ αντί 6.000 ευρώ που ίσχυε.
- Για διατροφή η μείωση φόρου περιορίζεται στα 1.500 ευρώ αντί 3.000 ευρώ.
- Οι δαπάνες για την ενεργειακή αναβάθμιση δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 3.000 ευρώ αντί 6.000 ευρώ.
 -Τίθεται πλαφόν 1.000 ευρώ στη μείωση φόρου για υποχρεωτικές ασφαλιστικές εισφορές.
 -Καταργείται η μείωση φόρου για δαπάνες νομικών υπηρεσιών.
 
Οι ανατροπές στην φοροαπαλλαγές θα έχουν αναδρομική ισχύ από την 01/01/2011

πηγή  protothema.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Grants For Single Moms