Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Τρεις «καμπάνες» στο δρόμο προς τις κάλπες


 
Την ώρα που ολόκληρος ο κόσμος παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις απανωτές ανατροπές στο ελληνικό ζήτημα, σηματωρός των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων αναδεικνύεται στη διαδρομή προς τις κάλπες το αν, πώς και το κατά πόσον θα μπορέσει το ελληνικό δημόσιο να αποπληρώσει μέσα σε περίπου 50 μέρες χρέη της τάξεως των 10 δισ. ευρώ.
 
Τυχόν δυσκολία ή αποτυχία στην αποπληρωμή μπορεί να σημάνει την de facto χρεοκοπία και την ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS), βάζοντας φωτιά στην Ευρώπη και το παγκόσμιο σκηνικό. Σε κάθε περίπτωση όμως θα δημιουργήσουν νέα δεδομένα για τους όρους και τις συνθήκες με τις οποίες θα δανείζεται στο μέλλον η Ελλάδα και ολόκληρη η ευρωζώνη.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους:
- μέσα στον Νοέμβριο πρέπει να πληρωθούν έντοκα γραμμάτια 3,6 δισ.
- τον Δεκέμβριο λήγουν έντοκα γραμμάτια 4 δισ. και
- τον ίδιο μήνα θα πρέπει να πληρωθούν ομόλογα ύψους 2,9 δισ. ευρώ.
 
Τα ταμειακά διαθέσιμα για να πληρωθούν τα ομόλογα στα τέλη του άλλου μήνα δεν επαρκούν, εκτός αν ως τότε έρθει η 6η δόση ή «παγώσουν» άλλες πληρωμές του δημοσίου (κυρίως πληρωμές μισθών και συντάξεων).
 
Άκρως επίφοβα όμως είναι πλέον και τα 3,6+4 δισ. έντοκα γραμμάτια που πληρώνονται με «χαρτιά» και αναχρηματοδοτούνται με νέα έντοκα γραμμάτια. Υπό τις παρούσες συνθήκες είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα βρει ξανά το δημόσιο να δανειστεί με επιτόκιο κάτω από 5%, όπως κουτσά-στραβά τα κατάφερνε ως τώρα. Γαλλικές και γερμανικές τράπεζες έχουν τρομάξει, ενώ ερωτηματικό αποτελούν και οι («κουρεμένες» έως … κρατικοποίησης) ελληνικές τράπεζες που, σχεδόν αποδεκατισμένες από τις αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου που τους αφορούν, θα θέτουν ίσως νέα στάνταρ και προτεραιότητες, σε σχέση με ό,τι ίσχυε πριν λίγες μέρες.
 
Στο κλίμα αυτό όμως, η κρίση εμπιστοσύνης απειλεί να μεταδοθεί και στη γειτονική Ιταλία, ανάβοντας πάλι φωτιές στην Γαλλία και την υπόλοιπη Ευρώπη.
 
Και όλα αυτά, εν όψει της ακόμα μεγαλύτερης πρόκλησης που διανοίγεται για τη χώρα μας τον προσεχή Μάρτιο του 2012, που το δημόσιο θα κληθεί να καλύψει λήξεις ομολόγων και εντόκων γραμματίων ύψους 22,4 δισ. ευρώ!

πηγή  protothema.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Grants For Single Moms