Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

"Ο λαός γνωρίζει πως η πορεία είναι ανηφορική..."


 
Κάλεσμα προς όλες τις  δυνάμεις της χώρας όχι μόνο τις  πολιτικές  αλλά και τις παραγωγικές  έκανε ο νέος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στην πρώτη του ομιλία στην Βουλής λέγοντας «με εθνική συνεννόηση θα αντιμετωπίσουμε την κρίση ταχύτερα και με μικρότερο κόστος».  Τονίζοντας ότι αναλαμβάνει την ευθύνη της χώρας «με πλήρη συνείδηση» των δυσκολιών και με αποκλειστικό γνώμονα «το συμφέρον της χώρας» εξήγησε ότι «μόνος μου δεν μπορώ να τα καταφέρω», όμως αν «όλοι δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό η κρίση μπορεί να γίνει ευκαιρία…  Κάθε ένα εκατοστό εθνικής ευθύνης ισοδυναμεί με ένα μέτρο εθνικής προόδου» .

Εφαρμόζοντας διαφορετική  προσέγγιση και τακτική από αυτή που χρησιμοποιούσε η προηγούμενη  κυβέρνηση, ο κ. Παπαδήμος ζήτησε από τους δημόσιους υπαλλήλους «να δώσουν το καλύτερο εαυτό για να μην πάνε χαμένες οι δικές τους θυσίες».

Παράλληλα, επιχείρησε να φέρει έναν αέρα αισιοδοξίας για  το μέλλον της χώρας  λέγοντας ότι  «εφόσον επιτευχθούν τα επιδιωκόμενα … Θα  έλθει η στιγμή αντιστροφής πραγμάτων. Θα αναστραφεί η ύφεση και το κράτος θα λειτουργεί καλύτερα».

Ο νέος πρωθυπουργός εξήγησε με κάθε τρόπο πως η  χώρα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ από την άλλη όμως σημείωσε για  τις γραπτές εγγυήσεις που  ζητούν οι ευρωπαίοι ότι «Οι ευρωπαίοι εταίροι μας αλλά και διεθνείς οργανισμοί  έχουν καταστήσει σαφές ότι η χρηματοδότηση θα συνεχιστεί μόνο αν εκπληρωθούν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου  γι αυτό ζητείται η δέσμευση της  κυβέρνησης και των  αρχηγών των κόμματων που στηρίζουν. Το αίτημα αυτό δεν πρέπει να ερμηνευτεί ως απαίτηση απρόσωπων οργανισμών  …πρέπει να καταλάβουμε ότι εκφράζει αίτημα και προσδοκία λαών και φορολογούμενων πολιτών που άμεσα η έμμεσα μας στηρίζουν». Βέβαια βγαίνοντας από την ολομέλεια και σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το αν οι δανειστές επιμένουν στην έγγραφη δέσμευση από τους αρχηγούς των κομμάτων για τήρηση αποφάσεων ο κ. Παπαδήμος άφησε ανοικτό κάθε ενδεχόμενο λέγοντας «θα δούμε πως θα γίνει».

-          «Να πούμε όλη την αλήθεια»

-          «Σε αυτή την κρίση κανείς  δεν πρέπει να νιώθει μόνος»

Ο πρωθυπουργός εξήγησε  πως για να μην πάνε «χαμένες οι θυσίες του λαού» πρέπει να αποτυπωθεί η «αλήθεια» και να «αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη». Γι αυτό και ξεκάθαρα είπε ότι η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε δύο κατευθύνσεις « «μέσα ή έξω από την ευρωζώνη όπως έχει  προσδιοριστεί από τους εταίρους μας» ξεκαθάρισε όμως πως «Η παραμονή στο ευρώ είναι η μοναδική επιλογή. Οι Έλληνες γνωρίζουν τα οφέλη…».  Δήλωσε πεπεισμένος ότι «Ο λαός γνωρίζει ότι η πορεία είναι ανηφορική και η προσπάθεια δεν θα είναι στιγμιαία. Η έξοδος από την κρίση δεν θα πραγματοποιηθεί χωρίς αγώνες χωρίς θυσίες χωρίς κόστος προσαρμογής»  σημείωσε όμως πως « Αυτά πρέπει να επιμεριστούν δίκαια. Η διεύρυνση φορολογικής βάσης και η πάταξης φοροδιαφυγής είναι δικαιοσύνη».

Το κύριο έργο αυτής της κυβέρνησης, όπως τόνισε «είναι η υλοποίηση αποφάσεων  της συνόδου κορυφής 26ης Οκτωβρίου  ενώ έθεσε τις 2 βασικές προτεραιότητες :

1)      Άμεση  εκπλήρωση  δεσμεύσεων για  εκταμίευση δόσης 6ης αυτή πρέπει να γίνει έως 15 Δεκεμβρίου.

2)Ολοκλήρωση των   συζητήσεων με τρόικα για το  νέο πρόγραμμα. Μετα την υιοθέτηση  του νέου  προγράμματος θα καταρτιστεί  νέα σύμβαση που θα επικυρωθεί  από το κοινοβούλιο έως τέλος  έτους.

Επίσης, ο κ. Παπαδήμος  επισήμανε τις πρέπει να «τρέξουν» οι θεσπισμένες μεταρρυθμίσεις όπως : νέο βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία, αλλαγή στις σχέσεις εργασίας, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, βελτίωση δικαστικού συστήματος, αξιολόγηση φορέων και προσωπικού δημοσίου, βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος και ενίσχυση ανταγωνισμού. Τόνισε ότι θα ενισχυθεί η απασχόληση με 24 νέα προγράμματα καθώς και θα διασφαλιστεί η λειτουργία των ασφαλιστικών ταμείων.

«Άμεσο μέλημα»  κατά τον κ. Παπαδήμο είναι ο «δραστικό  περιορισμός σπατάλης και η κατάργηση φορέων . Η αποτελεσματικότερη λειτουργία δημόσιας» και συμπλήρωσε πως θα προωθήσει :

-          Μεταρρυθμίσεις  για να βελτιωθεί  η ανταγωνιστικότητα και να  ενδυναμωθεί το παραγωγικό δυναμικό

-          Αξιοποίηση ΕΣΠΑ με  ταχύτερη  απορρόφηση επενδύσεων

-          Ισχυρό δίχτυ ασφάλεια στους πολίτες. Σε αυτή την κρίση κανείς δεν πρέπει να νιώθει μόνος.


πηγή  protothema.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Grants For Single Moms