Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

«Ναι μεν, αλλά» από το Βερολίνο στην επιστολή Σαμαρά


 
Σε … αναδίπλωση εξαναγκάστηκε, το βράδυ της Δευτέρας, η γερμανική κυβέρνηση ως προς το θέμα της επιστολής Σαμαρά.

Η αρχική αντίδραση του Βερολίνου, καίτοι ανεπίσημη αλλά από πηγές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, έκανε λόγο για ικανοποίηση της γερμανικής πλευράς.
Μάλιστα ανώτατος υπάλληλος του υπουργείου είχε δηλώσει πως μετά την επιστολή Σαμαρά προς τους δανειστές (Τρόικα) μπορεί να προχωρήσει άμεσα το θέμα της εκταμίευσης της έκτης δόσης!
Αυτή η αντίδραση ήταν τελικά που προκάλεσε σύγχυση στο Βερολίνο, ακριβώς επειδή ήρθε λίγες μόνον ώρες μετά την ομιλία της Καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ, από το βήμα της γερμανικής Βουλής, όπου είχε δηλώσει ευθέως ότι απαιτεί μια «κοινή επιστολή» από την Αθήνα, ένα «έγγραφο για την αποδοχή της συμφωνίας της 27ης Νοεμβρίου που απαραιτήτως θα φέρει την υπογραφή όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά και τις υπογραφές των τριών ελληνικών κομμάτων, που στηρίζουν την κυβέρνηση».

Σε κάθε περίπτωση η … νέα ενημέρωση από πλευράς του γερμανικού οικονομικού επιτελείου – που κατά τις εκτιμήσεις κοινοτικών παραγόντων ήρθε ως αποτέλεσμα ΚΑΙ των δημοσιευμάτων στα ελληνικά ΜΜΕ περί αποδοχής της επιστολής Σαμαρά από Γερμανία και Κομισιόν – κάνει λόγο για συνεδρίαση των αρμοδίων κυβερνητικών οργάνων στη Μπούντεσταγκ, την Πέμπτη το πρωί, προκειμένου να «επανεξετασθεί» το περιεχόμενο της επιστολής και γενικότερα το θέμα. Η ίδια πηγή πάντως διευκρινίζει πως «επανεξέταση δεν σημαίνει αυτόματα απόρριψη».

Ανάλογα επιφυλακτική στάση φαίνεται πως τηρεί, σε δεύτερη ανάγνωση των εξελίξεων, και η Κομισιόν. Ενώ νωρίτερα κορυφαίοι κοινοτικοί αξιωματούχοι, μιλώντας στο protothema.gr, είχαν μόνο θετικά σχόλια για την κίνηση του Αντώνη Σαμαρά με την επιστολή του προς τους αξιωματούχους της Τρόικας, τώρα εκπρόσωποι της Κομισιόν τονίζουν πως θα «μελετηθεί» η επιστολή και κατόπιν θα υπάρξει μια επίσημη τοποθέτηση από τις Βρυξέλλες.

Τα περί επίσημης ανακοίνωσης πάντως τα είχε προλάβει το … Παρίσι. Με τη γαλλική κυβέρνηση να εμφανίζεται αρχικά ικανοποιημένη, αξιωματούχο της να δηλώνει πως «η επιστολή Σαμαρά θα μπορούσε να εκληφθεί και ως δέσμευση», διευκρινίζοντας πάντως ότι είναι πρόωρο για την κυβέρνηση Σαρκοζί να τοποθετηθεί επίσημα αφού σε κάθε περίπτωση η επιστολή δεν έχει παραλήπτη τον Γάλλο πρόεδρο.

Σε κάθε περίπτωση εάν οι … δεύτερες αντιδράσεις είναι παρόμοιες με τις πρώτες (!) , η καταβολή της 6ης δόσης του δανείου στην Ελλάδα οδεύει, πιθανότατα, προς απεμπλοκή.


πηγή  protothema.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Grants For Single Moms