Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Μπρα ντε φερ Βενιζέλου - τραπεζιτών


 
«Δηλαδή κάθε φορά που θα έχετε πρόβλημα εμείς θα πληρώνουμε»; Η ερώτηση ανήκει σε τραπεζίτη και υποβλήθηκε σε στέλεχος του οικονομικού επιτελείου. «Όποτε θέλει η Ευρώπη θα μας κουρεύει;» επέμεινε. «Αν το κάνετε αυτό ξεχάστε τις αγορές» προειδοποίησε, τέλος, τον συνομιλητή του. Ο τελευταίος, με τη σειρά του, εκτός από τον... μονόλογο του τραπεζίτη, μας μετέφερε και τη βεβαιότητά του πως μετά την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου αυτή η συζήτηση έχει γίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. «Το λόμπι των τραπεζιτών έχει πιάσει δουλειά» τόνισε.
 
Την ώρα που το Βερολίνο πιέζεται να εγκαταλείψει την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI και σχεδιάζει τη ζώνη σταθερότητας για λίγους και εκλεκτούς στην Ευρώπη, στην Αθήνα η κόντρα Βενιζέλου- τραπεζιτών φουντώνει. Ο υπουργός Οικονομικών ενημερώθηκε και από τον Λουκά Παπαδήμο για τα «παράπονα» των ελληνικών τραπεζών. Οι επικεφαλής των ιδρυμάτων, που είχαν προ εβδομάδων μια δύσκολη συζήτηση μαζί του, τον κατηγορούν πως επιδιώκει ντε και καλά την κρατικοποίησή τους. Κάτι που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν αρνείται. Καθώς, όπως εξήγησε στη Βουλή, «εφόσον το δημόσιο σηκώσει βάρος από τη διάσωσή τους κάπως θα πρέπει και αυτό να διασφαλίσει τα συμφέροντά του».
 
Το σίγουρο είναι ότι η κόντρα δε μπορεί να τραβήξει σε μάκρος. Χωρίς τράπεζες και κράτος ανάπτυξη δε μπορεί να υπάρξει, οπότε οι πιο ψύχραιμοι και από τις δύο πλευρές λένε ότι η υπέρβαση της κρίσης είναι θέμα χρόνου. Άπαντες αναμένουν τις εξελίξεις στην Ευρώπη. Αυτή ήταν και η παραίνεση του Λουκά Παπαδήμου σε όσους του έκαναν παράπονα. Η σύνοδος κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμη, καθώς οι αποφάσεις των ηγετών θα δώσουν το τέμπο για το ερχόμενο εξάμηνο και, ίσως, για τα επόμενα χρόνια.
 
Αυτές είναι οι αποφάσεις που θα καθορίσουν το πλαίσιο των σχέσεων αγορών και κυβερνήσεων, ώστε στη συνέχεια να ξεκαθαρίσει το τοπίο και στην Αθήνα. Μέχρι τότε, βέβαια, δεν αποκλείεται να σημειωθεί και κανένα… «θερμό επεισόδιο», καθώς στην κυβέρνηση θεωρούν πως τραπεζικός δάχτυλος βρίσκεται πίσω από επιθέσεις του Τύπου σε πολιτικές και στελέχη της.


πηγή  protothema.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Grants For Single Moms