Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Ενότητα μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης ζητά ο Παπαδήμος



 
Στην εφαρμογή του προϋπολογισμού έδωσε έμφαση ο πρωθυπουργός κ.  Λουκάς Παπαδήμος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου το πρωί της Παρασκευής.

Ο κ. Παπαδήμος επικεντρώθηκε στο κλίμα ρευστότητας που υπάρχει στην Ευρώπη, ωστόσο εμφανίστηκε συγκρατημνα αισιόδοξος για τις εξελίξεις τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.

Απευθυνόμενος στους υπουργούς ζήτησε ενότητα, και να μην επιρρίπτονται ευθύνες μεταξύ των κομμάτων που συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα.

«Να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Τέλος, ζήτησε να πέσει το βάρος της οικονομικής πολιτικής στις επενδύσεις, προς αυτή την κατεύθυνση οι κ.κ. Λοβέρδος και Παπακωνσταντίνου ζήτησαν εκτός από τις κατ΄ιδιαν επαφές του πρωθυπουργού με τους υπουργούς να συνεδριάζουν και διυπουργικές επιτροπές, οι οποίες θα ασχοληθούν με το ΕΣΠΑ.

Όσον αφορά στην εφεδρεία, ο κ. Μάκης Βορίδης ζήτησε να υπάρξει πάγωμα και να δοθεί χρόνος μελέτης και εξορθολογισμού τόσο για την εφεδρεία όσο και για το πρόγραμμα προσυνταξιοδοτικής κατάστασης. Ο κ. Βορίδης επισήμανε τον κίνδυνο να υπάρξουν κενά.

Αποφασίστηκε έτσι, να συναντηθούν άμεσα οι εμπλεκόμενοι υπουργοί για το θέμα, ώστε να μην εμφανιστούν φαινόμενα δυσλειτουργίας του Κράτους και μείωση των εσόδων των δημοσίων επιχειρήσεων. Ο κ. Δημήτρης Ρέππας δε, προέβλεψε πως οι έφεδροι θα ξεπεράσουν τον στόχο των 50.000.

Για τον προϋπολογισμό του υπουργείου Παιδείας μίλησε η υπουργός κυρία Άννα Διαμαντοπούλου και ανέφερε πως μόλις που φτάνει για τη μισθοδοσία των εκπαιδευτικών. Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Σταύρος Δήμας διαπίστωσε πως η κυβέρνηση Παπαδήμου έδωσε θετική εντύπωση διεθνώς. 

Αυτό πάντως που δεν θα πρέπει να διαφύγει της προσοχής είναι ότι ακόμη κι αν υπάρξουν νέες αποκλίσεις στα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού, ο νέος πρωθυπουργός θα έχει τη δυνατότητα διορθωτικών κινήσεων. Κι αυτό διότι από το αναμενόμενο κούρεμα των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου κατά 50% θα προκύψει σημαντική ελάφρυνση, ως αποτέλεσμα της διαγραφής τόκων που καλείται να πληρώσει η χώρα τα επόμενα χρόνια.   
 
Οι παλαιοί υπουργοί του ΠΑΣΟΚ και οι "νεοφερμένοι" της ΝΔ και του ΛΑΟΣ καλούνται να βρουν τρόπο συνεννόησης, δεδομένης και της πρόσφατης παρατήρησης του κ. Παπαδήμου ότι "αν υπάρχουν αδυναμίες, αν υπάρχουν καθυστερήσεις, αν υπάρχουν αποκλίσεις αποτελεσμάτων από τους στόχους, έστω και σε λίγους τομείς, το συνολικό έργο δεν θα είναι αποτελεσματικό".
 
Στη συνεδρίαση εξετάστηκε το νέο εφιαλτικό σκηνικό στην ευρωπαϊκή οικονομία με τις εντεινόμενες επιθέσεις των αγορών κατά χωρών όπως η Ιταλία, η Γαλλία αλλά και η Αυστρία με την Ολλανδία καθώς και άλλες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης για το αμέσως επόμενο κρίσιμο χρονικό διάστημα.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπουργοί εκφράζουν την ανησύχία τους για τις αποκλίσεις που υπάρχουν στην επίτευξη των κρίσιμων οικονομικών στόχων. Κυρίως όμως προβληματίζονται μηπώς απαιτηθεί να ληφθούν νέα μέτρα για να καλυφθούν οι τρύπες στον προϋπολογισμό που έχουν δημιουργηθεί από τη συνεχιζόμενη ύφεση και το
έλλειμμα στα έσοδα.

πηγή  protothema.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Grants For Single Moms