Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Κρίσιμα ραντεβού για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων



 
Την έλευση του επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα σήμερα και της τρόικας την Παρασκευή αναμένουν με αγωνία πρωθυπουργός και υπουργός οικονομικών . Οι κύριοι Παπαδήμος και Βενιζέλος εν όψει των κρίσιμων αυτών επαφών βρίσκονται πλέον σε συνεχή επικοινωνία προκειμένου να καθορίσουν την πολιτική τους απέναντι στις απαιτήσεις των δυο πλευρών.
Τα μεγάλα προβλήματα της κυβέρνησης αυτής την στιγμή είναι κυρίως τέσσερα : Το έλλειμμα το οποίο φαίνεται να ξεπερνάει ακόμα και τον αναθεωρημένο στόχο του 9%, τα νέα μέτρα (αν και υπάρχει δέσμευση ότι δεν θα υπάρξουν) , το haircut των ελληνικών ομόλογων και η εκταμίευση της 6η δόσης.

Οι δυο άνδρες σε συνομιλία που είχαν νωρίς σήμερα το πρωί κατέγραψαν ότι παρά τον εκτροχιασμό του ελλείμματος στο 9% (ίσως και υψηλότερα) νέα φορολογικά μέτρα δεν πρόκειται να ληφθούν.

Για αυτόν τον λόγο τονίστηκε ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες της εφεδρείας και να ληφθούν μέτρα που θα αφορούν την περικοπή των δαπανών.

«Υπάρχουν μέτρα που η προηγούμενη κυβέρνηση ψήφισε. Από εκεί και πέρα είτε έχουν εφαρμοστεί μερικώς, είτε μερικές φορές και καθόλου.  Ήλθε η ώρα τώρα να εφαρμοστούν . Νέα μέτρα που δεν έχουν ψηφιστεί, δεν προβλέπονται» φέρεται να τονισε ο πρωθυπουργός στον υπουργό οικονομικών.
 
Χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον ευρωπαίο Eπίτροπο Ολι Ρεν, τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΙΙF κ. Τσαρλς Νταλάρα, καθώς και με το επιτελείο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Οι συζητήσεις με την πλευρά της Κομισιόν και του ΔΝΤ αφορούσαν κυρίως τον επερχόμενο έλεγχο της τρόικας, ενώ με τον κ. Νταλάρα την έναρξη της διαδικασίας υλοποίησης της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου.  Επιπρόσθετα οι
επικεφαλής της τρόικας φτάνουν στην Αθήνα τα επόμενα 24ωρα και θα ξεκινήσουν τη διαδικασία εξέτασης των προαπαιτούμενων ενεργειών από την οποία θα εξαρτηθεί το ξεμπλοκάρισμα της 6ης δόσης και η έγκαιρη εκταμίευσή της πριν από τις 15 Δεκεμβρίου.

Τονίζεται τέλος ότι σήμερα στην Φραγκφούρτη ξεκινούν οι συζητήσεις για το haircut των ελληνικών ομόλογων. Από ελληνικής πλευράς συμμετέχει ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Πέτρος Χριστοδούλου.

πηγή  protothema.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Grants For Single Moms