Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2011

Βενιζέλος κατά δημοψηφίσματος – Δήλωση «βόμβα»


 
Την απόλυτη αντίθεσή του με την διεξαγωγή δημοψηφίσματος με θέμα την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος επιστρέφοντας από τις Κάννες, όπου ακολούθησε τον πρωθυπουργό στην Σύνοδο Κορυφής. Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε πως ««Η θέση της Ελλάδας μέσα στο ευρώ είναι μια ιστορική κατάκτηση της χώρας που δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Το κεκτημένο αυτό του ελληνικού λαού δεν μπορεί να εξαρτηθεί από την διεξαγωγή δημοψηφίσματος». Παράλληλα φαίνεται να διαφωνεί και με την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την δανειακή σύμβαση αφού ζητά άμεση εφαρμογή της
συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου.

Επίσης άφησε να εννοηθεί πως η άποψή του είναι να εγκαταληφθεί η ιδέα διεξαγωγής δημοψηφίσματος αυτή τη στιγμή, αφού «αυτό που προέχει, χωρίς καμία περίσπαση ή καθυστέρηση, είναι να εκταμιευτεί η έκτη δόση, όπως αποφασίστηκε στο Eurogroup της 26ης Οκτωβρίου, μετά από δέκα ώρες μάχης»

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Βενιζέλου έχει ως εξής:

«Η θέση της Ελλάδας μέσα στο ευρώ είναι μια ιστορική κατάκτηση της χώρας που δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Το κεκτημένο αυτό του ελληνικού λαού δεν μπορεί να εξαρτηθεί από την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Η χώρα πρέπει να νιώσει ασφαλής και σταθερή κι αυτό είναι η πρώτη προϋπόθεση για να είναι πράγματι ασφαλής και σταθερή. Οι ελληνικές τράπεζες είναι απόλυτα διασφαλισμένες ως αναπόσπαστο τμήμα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Αυτό προέκυψε καθαρά χθες το βράδυ από τη συζήτηση στις Κάννες.

Αυτό που προέχει, χωρίς καμία περίσπαση ή καθυστέρηση, είναι να εκταμιευτεί η έκτη δόση, όπως αποφασίστηκε στο Eurogroup της 26ης Οκτωβρίου, μετά από δέκα ώρες μάχης.

Το επόμενο βήμα είναι η ενεργοποίηση, πριν το τέλος του έτους, του νέου προγράμματος στήριξης που δίνει στην Ελλάδα επιπλέον 130 δισ. ευρώ και οδηγεί σε μείωση του δημόσιου χρέους μας κατά περίπου 100 δισ. Η ολοκλήρωση αυτών των διαδικασιών είναι εθνικό πρόσταγμα.

Βγήκα από το νοσοκομείο και πήγα στις Κάννες γιατί θεωρώ ότι αυτό ήταν εθνικό καθήκον. Έχοντας την άμεση εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στην Ευρώπη και διεθνώς, οφείλω να πω στον ελληνικό λαό την πλήρη και απλή αλήθεια:

Αν θέλουμε να προστατεύσουμε τη χώρα, πρέπει υπό συνθήκες εθνικής ενότητας και πολιτικής σοβαρότητας και συναίνεσης, να εφαρμόσουμε χωρίς καθυστέρηση την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου. Τώρα, το ταχύτερο δυνατό.

Προς την κατεύθυνση αυτή δεν αρκούν όμως οι κινήσεις της Κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Όλα όσα γίνονται και λέγονται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, αφορούν εξίσου και την αντιπολίτευση, ιδίως την αξιωματική, που είναι αποδέκτης των ίδιων ισχυρών μηνυμάτων από τις Κάννες και η στάση της οποίας, εάν ήταν θετική, θα λειτουργούσε ως εγγύηση για τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας, ενώ όταν είναι αρνητική θίγει καίρια την αξιοπιστία αυτή με σοβαρό κόστος για τον Έλληνα πολίτη.

Το ζήτημα δεν είναι οι πολιτικοί συσχετισμοί στο εσωτερικό της χώρας και το μέλλον προσώπων και κομμάτων, αλλά η σωτηρία και η ανόρθωση της χώρας μέσα από τη μόνη εφικτή διαδικασία που περιλαμβάνεται στην απόφαση της 26ης Οκτωβρίου».

Πλέον αυτό που μένει είναι να φανεί αν ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου θα εμμείνει στην απόφασή του για δημοψήφισμα, που εξέφρασε στις Κάννες μετά τη συνάντησή του με τους Ευρωπαίους ηγέτες. Πλέον οι τριγμοί που υπάρχουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο απειλούν την ύπαρξη της κυβέρνησης. Για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια οι αντιδράσεις δεν προέρχονται μόνο από την κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά κυρίως από το υπουργικό συμβούλιο. Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, ο κ. Γιάννης Ραγκούσης, η κα Άννα Διαμαντοπούλου και, σήμερα, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, έχουν ταχθεί – ο καθένας με τον τρόπο του- ενάντια στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος αυτήν την στιγμή, ανεξαρτήτως αντικειμένου.

Ενδιαφέρον έχει τι θα πράξει τελικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος πρόκειται να μιλήσει σήμερα το απόγευμα στη Βουλή. Αν επιμείνει δεν αποκλείεται να έχουμε την Παρασκευή το βράδυ εκπλήξεις κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για την ψήφο εμπιστοσύνης που έχει ζητήσει η κυβέρνηση από τα μέλη του κοινοβουλίου.

πηγή  protothema.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Grants For Single Moms