Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Μπαράζ συσκέψεων στο υπ. Οικονομικών ενόψει Τρόικας


 
Τις άμεσες προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου, αμέσως μετά τον (ανα-) σχηματισμό του, έθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, ενώ νέα σύσκεψη είναι προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί στο υπ. Οικονομικών, ενόψει και της επικείμενης έλευσης της Τρόικας από την επόμενη εβδομάδα.

Ο κ.Βενιζέλος τόνισε στους νέους και τους παλαιούς συνεργάτες του ότι η υπερκομματική στήριξη στην κυβέρνηση Παπαδήμου και η συμμετοχή στην κυβέρνηση του καθ. Γιάννη Μουρμούρα προσδίδουν στην Ελλάδα αυξημένο διαπραγματευτικό κύρος.

Σύμφωνα με τον κ.Βενιζέλο προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης είναι:

-  η εκταμίευση της περιβόητος έκτης δόσης των 8 δισ.  πριν τις 15 Δεκεμβρίου. Εφόσον εκπληρωθούν όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες το Eurogroup μπορεί να λάβει την απόφαση αυτή και ...τηλεφωνικά.

-  το ΔΝΤ να δώσει το δικό του μερίδιο, πιθανότατα στη συνεδρίασή του της 21ης Νοεμβρίου.

-   άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, για το σχέδιο της νέας δανειακής σύμβασης προκειμένου αυτή να κυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων και όσα άλλα κοινοβούλια κρατών-μελών απαιτείται πριν το τέλος Δεκεμβρίου του 2011, όπως προβλέπει η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου.

-   να τρέξουν  οι διαδικασίες για το νέο PSI με στόχο την μείωση του χρέους κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου (κατά περίπου 50 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ).

-   εφαρμογή του νέου προγράμματος και εκταμίευση ενός ποσού περίπου 80 δισεκατομμυρίων ευρώ στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου του 2012 καθώς θα πρέπει να μας δοθούν 30 δισεκατομμύρια ευρώ για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, 30 δισεκατομμύρια ευρώ για τη διενέργεια του PSI και περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ για τις ταμειακές μας ανάγκες της περιόδου μετά τον Μάρτιο.

«Κλειδί» για όλα αυτά θα είναι ως τότε,  η πορεία είσπραξης των δημοσίων εσόδων, η μάχη κατά της φοροδιαφυγής και η καταπολέμηση της σπατάλης και, φυσικά, η κατάθεση και ψήφιση του προϋπολογισμού του 2012, που θα ενσωματώνει κατά τρόπο αυτόματο και την τροποποίηση του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, το σχέδιο προϋπολογισμού πρέπει να κατατεθεί μέχρι τις 20 Νοεμβρίου, το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου. Στόχος μας είναι φυσικά να τηρήσουμε τις συνταγματικές προθεσμίες και να επιταχύνουμε τη διεξαγωγή της συζήτησης.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε μάλιστα πως δεν απαιτούνται νέες θυσίες: «τα δύσκολα μέτρα έχουν ψηφιστεί» ανέφερε. «Το πολιτικό κόστος έχει αναληφθεί. Ο ελληνικός λαός ξέρει τι έχει μπροστά του τη χρονιά που έρχεται. Δεν απαιτούνται νέα μέτρα, δεν απαιτούνται νέες περικοπές, νέες θυσίες. Πρέπει όμως να εφαρμόσουμε με συνέπεια, με συστηματικότητα όλα τα ψηφισθέντα και ισχύοντα μέτρα, ξεκινώντας από το πρώτο τρίμηνο του 2012 με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και στόχο τα ορωτογενή πλεονάσματα».

Από εκεί και μετά όμως, στις αρχές του 2012, αναμένεται και η έκθεση για την 7η δόση των δανείων, όπου όλα θα είναι ρευστά λόγω των οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων ως τότε στην Ελλάδα, την Ιταλία και ολόκληρη την ευρωζώνη.

Από πλευράς του πάντως, ο νέος υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Μουρμούρας, δήλωσε μετά την ορκωμοσία της νέας Κυβέρνησης: «Ευχαριστώ τον Πρόεδρο Αντώνη Σαμαρά για την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό μου, όπως βεβαίως και τον Πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο.Θα συμβάλλω με όλες τις δυνάμεις μου στην εκπλήρωση της συγκεκριμένης αποστολής της νέας αυτής μεταβατικής Κυβέρνησης με γνώμονα πάντα την ευημερία του δοκιμαζόμενου ελληνικού λαού»

πηγή  protothema.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Grants For Single Moms