Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2011

Επιφυλάξεις της ΝΔ για τον προϋπολογισμό


 
Τις επιφυλάξεις της ΝΔ για τον προϋπολογισμό του 2012 εξέφρασε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και υπουργός Εξωτερικών, κ. Σταύρος Δήμας.

Ο κ. Δήμας είπε ότι ο προυπολογισμός του 2012 είναι αυξημένης αβεβαιότητας, γιατί έχει στόχο να είναι πλεονασματικός, όταν:

- Πρώτον, η ύφεση του 2011 είναι τελικώς μεγαλύτερη από αυτή που αρχικώς είχε προβλεφθεί
- Δεύτερον, το έλλειμμα είναι επίσης αυξημένο
- Τρίτον, η ύφεση για το 2012 θα είναι επίσης μεγαλύτερη, κάτι που θα επηρεάσει τα έσοδα από το εξωτερικό και το εσωτερικό.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, ο κ. Δήμας ρώτησε τον κ. Βαγγέλη Βενιζέλο “πως εξελίσσεται το PSI", γιατί η εξέλιξή του θα επηρεάσει και τον προϋπολογισμό, αφού θα υπάρξουν κέρδη από τη μείωση των τόκων που θα επιφέρει το κούρεμα του χρέους, με την προϋπόθεση όμως ότι το PSI θα φθάσει στο 100%.

Ρώτησε ακόμη αν τα ελληνικά ομόλογα που έχει αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο 70% θα μπουν στο κούρεμα. Σε διαφορετική περίπτωση, θα είναι σαν η ΕΚΤ να κερδοσκοπεί πάνω στα ελληνικά ομόλογα, αντί να βοηθά στην ελάφρυνση του χρέους.

Συζήτηση έγινε και πάνω στην αναφορά του κ. Βενιζέλου ότι υπήρξε μείωση του ελλείμματος από το 15,6% το 2009 στο 9,2% εφέτος.

Ο κ. Δήμας αντέταξε ότι καλύτερα να μην ανοίξει αυτή η συζήτηση προς δημιουργία εντυπώσεων, γιατί υπάρχουν και διαφορετικά επιχειρήματα για το πώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις διαχειρίστηκαν τα οικονομικά στοιχεία από το 2009 και μετά.

Τέλος, ο κ. Δήμας είπε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί η καλή εντύπωση που δημιούργησε στο εξωτερικό η μεταβατική κυβέρνηση και η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον κ. Λουκά Παπαδήμο, για να τονωθεί η αξιοπιστία της χώρας.

πηγή  protothema.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Grants For Single Moms