Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Ψήφος εμπιστοσύνης Μέρκελ, Μπαρόζο και Ρομπάι στον Λουκά Παπαδήμο


 
Θετικό απόηχο είχε στους ξένους ηγέτες και ευρωπαίους αξιωματούχους ο ορισμός του Λουκά Παπαδήμου στη θέση του πρωθυπουργού.  

«Η συμφωνία για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα», αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jose Manuel Barroso, ενώ από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, εξέφρασε την πρόθεση της να συνεργαστεί με όλους τους Έλληνες ηγέτες.

"Έχουμε τονίσει εδώ και καιρό την ανάγκη για ευρεία πολιτική συναίνεση στα μέτρα που απαιτούνται για να βγει η Ελλάδα από την βαθιά οικονομική κρίση. Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζουμε θερμά αυτήν την είδηση", αναφέρουν στη δήλωση τους  Ρομπάι και Μπαρόζο.

Σημειώνουν ταυτόχρονα ότι αν και αυτή θα είναι μια μεταβατική κυβέρνηση θα έχει εξαιρετικά μεγάλο φόρτο εργασίας.

Όπως επισημαίνουν, θα πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα το δεύτερο πρόγραμμα της οικονομικής βοήθειας όπως προβλέπεται στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 27ης Οκτωβρίου, ενώ η εθελοντική ανταλλαγή των ομολόγων με τους ιδιώτες πιστωτές θα πρέπει να πραγματοποιηθεί όπως έχει σχεδιαστεί στις αρχές του 2012.

"Είναι σημαντικό για τη νέα ελληνική κυβέρνηση να στείλει ένα ισχυρό διακομματικό μήνυμα επιβεβαίωσης στους Ευρωπαίους εταίρους ότι δεσμεύεται να κάνει ότι χρειαστεί για να βάλει το χρέος σε μια σταθερά πτωτική πορεία, αναφέρουν οι δύο ηγέτες στο μήνυμα τους και προσθέτουν: "Η δημοσιονομική εξυγίανση θα πρέπει να συμβαδίζει με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τη μετατροπή του αναπτυξιακού δυναμικού της Ελλάδας και για τη δημιουργία των θέσεων εργασίας που είναι τόσο απαραίτητες".

"Επαναλαμβάνουμε ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θα συνεχίσουν να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσουν την Ελλάδα. Αλλά και η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσει τον εαυτό της".

Σημειώνουν τέλος ότι προσδοκούν σε συνάντηση με το νέο πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο το συντομότερο δυνατό για να συζητήσουν "τα πιεστικά θέματα που βρίσκονται στην κοινή μας ατζέντα ".

Η κυρία Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Ρουμάνο πρόεδρο στο Βερολίνο, εξέφρασε την πρόθεσή της να συνεργαστεί με όλους τους Έλληνες ηγέτες, ερωτηθείσα σχετικά με την ανάληψη της πρωθυπουργίας στην Ελλάδα από τον Λουκά Παπαδήμο, είπε επίσης ότι επιθυμεί ευρεία πολιτική στήριξη των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.


πηγή  protothema.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Grants For Single Moms