Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης



 
«Όποιος στη μάχη πάει για να πεθάνει δε γυρίζει πίσω» λέει η παράδοσή μας και στην κυβέρνηση τη σκέφτονται πολύ αυτή τη φράση τελευταία. Λουκάς Παπαδήμος και Ευάγγελος Βενιζέλος μπορεί να έχουν ρίξει όλες τους τις δυνάμεις στη σύνοδο κορυφής που πλησιάζει και στις διαπραγματεύσεις για το PSI που θα ακολουθήσουν, ετοιμάζουν όμως και τα επόμενα βήματά τους, για να μην πάει χαμένο το εγχείρημα στο οποίο συμμετέχουν. Συγκεκριμένα:

• Το υπουργείο Οικονομικών μελετά τρόπους άμεσης και ηλεκτρονικής απόδοσης του ΦΠΑ, με ταυτόχρονη μείωση των συντελεστών.

• Σε ηλεκτρονική βάση θα λειτουργεί από εδώ και πέρα και ο θεσμός του πόθεν έσχες.

• Ενοποίηση των φόρων στην ακίνητη περιουσία.

• Ένα 0,3% του ΑΕΠ θα διατεθεί για να γίνει πραγματικότητα το περίφημο εγγυημένο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης.

• Με βάση τα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης στόχος είναι να δοθούν περισσότερες από 100 χιλιάδες ευκαιρίες απασχόλησης στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Και οι δύο κορυφαίοι της κυβέρνησης, όμως, αναζητούν την κίνηση που θα κάνει τη διαφορά.
Την έμπνευση τους την προσφέρει η διακομματική στήριξη της κυβέρνησης, γεγονός που της δίνει μεγάλη πλειοψηφία. Για να αποφασίσει και μεγάλα βήματα. Με άξονα την αναθεώρηση του Συντάγματος το ερώτημα είναι πλέον ο χαρακτήρας της επόμενης Βουλής. «Μιλώ για μια μεγάλη πρωτοβουλία, όχι αναθεωρητική, στην πραγματικότητα συντακτική» δήλωσε στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Αυτή είναι η μεγαλύτερη αλλαγή.

Μεγαλύτερη από οποιαδήποτε αλλαγή στο πολιτικό σύστημα. Ένα άλλο Εθνικό Κοινωνικό Συμβόλαιο, για την ριζοσπαστική αναδιανομή, όχι μόνο της πολιτικής, αλλά και της οικονομικής και κοινωνικής επιρροής» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Όλα αυτά, βέβαια, θα έχουν ελπίδα να γίνουν πράξη μόνο αν η Ευρώπη σταθεί στα πόδια της, έστω, για το ύψος της το έχουμε ξεχάσει, την Παρασκευή και η Ελλάδα αποφύγει την καταστροφή. Αλλιώς, κυβέρνηση και κόμματα θα πρέπει να διαχειριστούν τη χρεοκοπία και τη μετάβαση στη δραχμή.

πηγή  protothema.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Grants For Single Moms