Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Κορυφώνονται οι ζυμώσεις για την “επόμενη μέρα” στο ΠΑΣΟΚ


 
Ανησυχίες ότι η παρατεταμένη αναμονή εν όψει των εσωκομματικών εξελίξεων  που συνεχώς αναβάλλονται εντός  του ΠΑΣΟΚ, θα βυθίσει το κόμμα  ακόμα περισσότερο στις δημοσκοπήσεις, εκφράζονται ολοένα και εντονότερα από στελέχη της Ιπποκράτους. Η φθορά του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία  δύο χρόνια ενδέχεται να επεκταθεί  μέσα σε κλίμα εσωστρέφειας και αντεγκλίσεων και γι’ αυτό ο πρόεδρος του  ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου καλείται να ανοίξει τη συζήτηση μέσα στα  θεσμικά όργανα του κόμματος, αφού ούτως ή αλλως ο σχετικός δημόσιος διάλογος έχει ξεκινήσει.

Το σενάριο  της δυαρχίας σηζητείται όλοένα και  περισσότερο, αν και είναι ένα  ενδεχόμενο που δεν ικανοποιεί στην πραγματικότητα κανέναν. Ο κ. Παπανδρέου δείχνει να θέλει να κερδίσει χρόνο  ποντάροντας στην περίπτωση να ανακτήσει  τη χαμένη του δυναμική και να μπορέσει σε σύντομο χρονικό διάστημα να προβληθεί  ξανά ως ηγέτης της παράταξης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ελέγχει ακόμα μεγάλο μέρος των οργάνων, όπως το πολιτικό και εθνικό συμβούλιο, ενώ γραμματέας του εθνικού συμβουλίου κ. Μιχάλης  Καρχιμάκης κάθε εβδομάδα παραχωρεί  και μία συνέντευξη σε κυριακάτικη  εφημερίδα και υποστηρίζει την  λύση Παπανδρέου ως υποψήφιος πρωθυπουργός με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές.

Στην περίπτωση  που το περιβάλλον του προέδρου εκτιμήσει  πως ο κ. Παπανδρέου θα αντιμετωπίσει  περισσότερα προβλήματα αν αποφασίσει να διεκδικήσει την πρωθυπουργία ξανά, από αυτά που θα αντιμετωπίσει  αν αποφασίσει να κάνει πίσω, τότε ο  δρόμος προς τη διαρχία ανοίγει διάπλατα. Σύμφωνα με το καταστατικό του  κόμματος το Εθνικό Συμβούλιο θα μπορούσε να υποδείξει στην κοινοβουλευτική  ομάδα να εκλέξει υποψήφιο πρωθυπουργό, λόγω έκτακτων συνθηκών. Σε μια τέτοια περίπτωση ο κ. Παπανδρέου θα παραμείνει στο παιχνίδι ως πρόεδρος του κόμματος, ενώ ερώτημα θα είναι αν “δελφίνοι”, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, θα αποδεχτούν μια τέτοια προοπτική.

Στελέχη που επιθυμούν  την ανατροπή του «παπανδρεισμού»  προτείνουν εκλογές προέδρου από  τη βάση – κάτι που όχι μόνο προβλέπει  το καταστατικό, αλλά αποτελεί και μια  διαδικασία που για πρώτη φορά εισήγαγε ο κ. Παπανδρέου το 2004. Σε αυτή την περίπτωση οποιαδήποτε προσπάθεια ελέγχου του αποτελέσματος θα είχε μικρή ισχύ, όπως επισημαίνουν κορυφαία στελέχη, και προφανώς θα ευνοούσε πιθανούς υποψηφίους όπως ο Ανδρέας  Λοβέρδος, τον οποίο δημοσκοπήσεις  φέρουν πρώτο σε δημοφιλία για  την επόμενη μέρα.  Σε αυτό το οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, πόσοι, ποιοι και με ποιες προθέσεις  θα πάνε να ψηφίσουν, όσοι πάνε.

Η απόρριψη, όμως, αυτής  της επιλογής από τον κ. Παπανδρέου θα πρέπει να εξηγηθεί επαρκώς, αφού θα κατηγορηθεί πως ακυρώνει τις  ίδιες του τις προτάσεις, όταν αυτές δεν βγάζουν το αποτέλεσμα που επιθυμεί. 


πηγή  protothema.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Grants For Single Moms