Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Στο κόκκινο το παρασκήνιο ενόψει της συνόδου κορυφής


 
Με το που πάτησε το πόδι του -το βράδυ της Τετάρτης- στις Βρυξέλλες, ο Λουκάς Παπαδήμος σήκωσε το τηλέφωνο. Μίλησε με ομολόγους του, στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συνομιλίες που θα συνεχιστούν και σήμερα. Το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα δει τον Herman Van Rompuy και το βράδυ θα συμμετάσχει στο δείπνο εργασίας των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στόχος του Λουκά Παπαδήμου είναι να πιέσει τους εταίρους μας να εγκαταλείψουν τα ημίμετρα, να εγκαταλείψουν τους δεύτερους στόχους, όπως είναι η αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών, και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα χρέους και την επίθεση των κερδοσκόπων τώρα. «Η Ευρώπη θα πρέπει να πάψει να στέλνει αντιφατικά μηνύματα και να στείλει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας τώρα» σημείωσε στο protothema.gr συνεργάτης του. Αλλιώς, οι αγορές, οι κερδοσκόποι, αλλά και οι υπόλοιποι μεγάλοι παίχτες της παγκόσμιας οικονομίας θα κοιτάξουν να επωφεληθούν. «Αν η Ευρώπη δεν αντιδράσει άμεσα, η επίθεση στο ευρώ θα ενταθεί» είναι η ελληνική γραμμή.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα είναι υπέρ της ενίσχυσης του ρόλου της ΕΚΤ και του EFSF, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με την ευελιξία που απαιτούν οι αγορές. Γιατί οι ευρωπαϊκοί ρυθμοί μπορεί να είναι απαραίτητοι στην πολιτική διαδικασία που ξεκίνησε με τη συνθήκη της Ρώμης, αλλά στην οικονομία έχουν ήδη δείξει τα όριά τους.
 
Κρίσιμη μέρα είναι η Παρασκευή, το πρόγραμμα της οποίας έχει ως εξής:

9:30        Τελετή Υπογραφής Συμφωνίας Προσχώρησης Κροατίας στην  Ευρωπαϊκή   Ένωση
10:30     Οικογενειακή Φωτογραφία
10:40     Ανταλλαγή Απόψεων με τον Πρόεδρο  του Ευρωπαϊκού  Κοινοβουλίου
11:00     Σύνοδος Εργασιών  Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
13:30     Γεύμα Εργασίας μελών Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
                Δηλώσεις προς ΜΜΕ (μετά το πέρας του γεύματος)
 
* Το πρόγραμμα  θα αλλάξει εάν συγκληθεί Σύνοδος των αρχηγών των κρατών –μελών της Ευρωζώνης


πηγή  protothema.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Grants For Single Moms