Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

«Κούρεμα» μόνο με … έγκριση της Τρόικας


 
Στην τελική ευθεία για την επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους φαίνεται πως βρίσκονται ελληνική κυβέρνηση και πιστωτές, υπό την προϋπόθεση όμως πως προηγουμένως θα έχουν λυθεί ΟΛΑ τα θέματα που θέτει η Τρόικα.


Μετά και την  ενημερωτική συνάντηση που είχαν  το βράδυ του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με τους εκπροσώπους  της Τρόικα κι ενώ είχε προηγηθεί, το απόγευμα, συνάντηση του πρωθυπουργού και με τον επικεφαλής της ένωσης των ομολογιούχων κ. Τσαρλς Νταλάρα, αυτό που κατέστη σαφές είναι ότι βρισκόμαστε κυριολεκτικά ένα βήμα από την οριστικοποίηση του προγράμματος περικοπής του ελληνικού χρέους αλλά με βασική προϋπόθεση είναι πως θα τηρηθούν  στο ακέραιο οι απαιτήσεις που θέτει η Τρόικα για να εγκρίνει και τη δεύτερη δανειακή σύμβαση προς τη χώρα μας.

Είναι χαρακτηριστική και η επίσημη ανακοίνωση του  Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF): "Συνεχίσαμε τις συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον αντιπρόεδρο και υπουργό των οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο για τα στοιχεία της εθελοντικής ανταλλαγής του χρέους. Σημειώθηκε περαιτέρω πρόοδος συγκριτικά με χθες, στα σημεία κατανόησης πάνω σε κομβικά νομικά και τεχνικά ζητήματα. Είμαστε κοντά στην ολοκλήρωση του εθελοντικού PSI εντός του πλαισίου, που εκφράστηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από τον πρόεδρο του Eurogroup, Jean Claude Juncker. Αναμένουμε να καταλήξουμε την επόμενη εβδομάδα, καθώς οι συνομιλίες στα άλλα θέματα προχωρούν."

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί  ακόμη μια συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου  με τους εκπροσώπους της Τρόικας, μετά από την οποία ο κ. Βενιζέλος  ομοίως εξέφρασε την πεποίθησή του  πως η συμφωνία για το PSI είναι προ των πυλών, ενώ παράλληλα έδωσε το στίγμα για τις επόμενες ώρες και δη για τη συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς λέγοντας πως η διαπραγμάτευση που κάνει η κυβέρνηση για το νέο πρόγραμμα ομολόγων είναι απολύτως συνδεδεμένη με τη νέα σύμβαση για τα νέα 130 δισ. ευρώ που πρέπει να λάβει η χώρα!

Και κατέληξε λέγοντας πως οι επόμενες μέρες είναι καθοριστικές για την επόμενη δεκαετία κι ως εκ τούτου απαιτείται πραγματική συστράτευση  των κομμάτων, των κοινωνικών εταίρων, των συνδικαλιστικών οργανώσεων, των διαμορφωτών της κοινής γνώμης.


πηγή  protothema.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Grants For Single Moms