Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Ήρθε και δεν φεύγει χωρίς λύση ο Νταλάρα…


 
Την Πέμπτη  12 Ιανουαρίου ο επικεφαλής και διευθύνων σύμβουλος του IIF Τσαρλς Νταλάρα ξεκινά ένα μαραθώνιο διαβουλεύσεων στην Αθήνα αρχής γενομένης από τη συνάντηση που θα έχει με τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο με τον οποίο φέρεται να έχει ευθυγραμμιστεί τα τελευταία 24ωρα.

Υπάρχει δηλαδή σύμπτωση και ταυτότητα απόψεων των δύο ανδρών σε βασικά σημεία λόγω και της βαθιάς γνώσης του Έλληνα πρωθυπουργού στα τεχνικά ζητήματα τέτοιων οικονομικών συμφωνιών.
Μέχρι και την τελευταία στιγμή της αναχώρησης του από τη Νέα Υόρκη, αργά το βράδυ της Τρίτης 10 του μηνός, ο κ. Νταλάρα μιλούσε επί ώρες τηλεφωνικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό προκειμένου να ρυθμιστούν όλες οι λεπτομέρειες των συνομιλιών για την σύναψη της συμφωνίας.   

Ο  Τσαρλς Νταλάρα, προερχόμενος από το Παρίσι όπου σταμάτησε ένα τετράωρο για τις τελικές διαβουλεύσεις με Γάλλους τεχνοκράτες και τραπεζίτες, έφτασε στην Αθήνα αποφασισμένος να παραμείνει όσο χρειαστεί μέχρι να υπάρξει τελική και οριστική λύση για την απομείωση του Ελληνικού χρέους εκ μέρους των πιστωτών της χώρας.  Υπενθυμίζεται ότι η διαπραγμάτευση για το κούρεμα  του ελληνικού χρέους, μετά από δυο μήνες διαβουλεύσεων μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών – Ελλάδα, τράπεζες (IIF) , ΔΝΤ – βρίσκεται στο τελικό αλλά οριακό και πολύ κρίσιμο στάδιο. 

Προτού αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη ο κύριος Νταλάρα είχε συνεργασία με τον πρόεδρο του διεθνούς  χρηματοπιστωτικού ινστιτούτου (IIF)  και πρόεδρο της Deutsche Bank κ. Γιόζεφ Άκερμαν, με τον οποίο είναι σε ανοιχτή και διαρκή επικοινωνία καθημερινά.

Οι δυο άνδρες , σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, φέρονται να συζήτησαν όλες  τις τελευταίες λεπτομέρειες και τα βασικά σημεία  της συμφωνίας για το ελληνικό PSI .

Στην Αθήνα σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ο κ. Νταλάρα  θα παραμείνει στη χώρα μας ενδεχομένως και πέραν της Δευτέρας 16 Ιανουαρίου εάν  παραστεί ανάγκη,  προκειμένου να διαχειριστεί ο ίδιος τις τελικές λεπτομέρειες της συμφωνίας για το ελληνικό  PSI.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο ίδιος επιθυμεί να συζητήσει κατ’ ιδίαν και με τον αρμόδιο υπουργό Ευάγγελο Βενιζέλο τα όποια εμπόδια υπάρχουν ακόμα και αφορούν στους κατόχους (τραπεζίτες,  fund, επενδυτικούς οίκους) των  ελληνικών ομολόγων ως προς την πραγματική αποτίμησή τους μετά την σύναψη της συμφωνίας.  
Στο IIF επιμένουν πως η γενικότερη συμφωνία δεν μπορεί να ξεφύγει από το πλαίσιο των αποφάσεων της 26ης /27ης Οκτωβρίου για 50% συνολικό κούρεμα, ωστόσο εκτιμούν πως τελικά η υπόθεση βρίσκεται πράγματι πολύ κοντά σε αίσιο τέλος, ιδίως μετά και την αισθητή υποχώρηση του ΔΝΤ την οποία πρώτο έχει μεταδώσει το protothema.gr εδώ και ημέρες.

H κρίσιμη Παρασκευή

Η κρίσιμη ημέρα είναι η Παρασκευή 13 Ιανουαρίου, αφού η Πέμπτη  ουσιαστικά θα αναλωθεί σε αναγνωριστικές συζητήσεις και ανακεφαλαίωση των μέχρι τώρα δεδομένων της συμφωνίας, όπου θα τεθούν σε μια εφ’ όλης της  ύλης συζήτησης τα βασικά σημεία της διαπραγμάτευσης που συνοπτικά  και περιεκτικά  είναι:

1.   Το γενικό πλαίσιο της συμφωνίας για απομείωση του  ελληνικού χρέους κατά 50% στην βάση της συμφωνίας της 26ης/ 27ης Οκτωβρίου 2011 και εδώ όλες  οι πλευρές, δηλαδή IIIF, ΔΝΤ, Ελληνική κυβέρνηση φέρονται  πλέον  να έχουν συμφωνήσει μετά και την άρση εκ μέρους του ΔΝΤ των εμποδίων που έβαζε για  μεγαλύτερο του 50% κούρεμα.

2.   Η πραγματική  αξία των ελληνικών ομολόγων  μετά το κούρεμα για τους κατόχους των ελληνικών ομολόγων το λεγόμενο NPV*   - Net Present Value-    που δεν αποκλείεται να φτάσει και το 65% με 67% με την πάροδο των ετών και την διάθεση τους στις αγορές. Οι πιστωτές δεν δέχονται ουδεμία συζήτηση για μεγαλύτερο ποσοστό καθώς κάτι τέτοιο αυτομάτως θα θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός, δηλαδή άτακτη συνολική χρεοκοπία και τότε θα τεθεί σε εφαρμογή η δανειακή σύμβαση ΜΝΗΜΟΝΙΟ 1

3.   Το ύψος του επιτοκίου που θα λάβουν οι κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων. Μέχρι στιγμής γίνεται λόγος από τα εμπλεκόμενα μέρη για 4% έως και 4,7% αλλά και πάλι η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να επιδιώκει μεγαλύτερα οφέλη.

4.   Ο χρόνος διάρκειας της αποπληρωμής των υποχρεώσεων της χώρας. Μέχρι στιγμής γίνεται λόγος για 30 χρόνια, πλην όμως η Ελλάδα επιδιώκει όσο δυνατόν μεγαλύτερο χρόνο διάρκειας αποπληρωμής για να μπορέσει να ανταποκριθεί καλύτερα - σε βάθος χρόνου - στις συνολικές υποχρεώσεις της έναντι των πιστωτών δανειστών της. 

5.   Αν και εφόσον χρειαστεί, ενεργοποίηση των  CASs, δηλαδή των ρητρών που θα καθιστούν υποχρεωτική τη συμμετοχή όσων πιστωτών μειοψηφήσουν στο εθελοντικό «κούρεμα». Με δυο λόγια αν συμφωνούν να συμμετέχουν εθελοντικά π.χ. το 75% των κατόχων ελληνικών ομολόγων τότε θα υποχρεωθεί να συμμετάσχει και το υπόλοιπο 25% που διαφωνεί.      

Σε  κάθε περίπτωση ο ισχυρός άνδρας του IIF Τσαρλς Νταλάρα,  ο οποίος συνδέεται με  μακρά προσωπική φιλία ετών με τον Έλληνα πρωθυπουργό, φέρεται αποφασισμένος να στηρίξει  τον Λουκά Παπαδήμο σε αυτή την δύσκολη φάση παρόλο που εκπροσωπεί, σε αυτή την φάση, εκ διαμέτρου αντίθετα συμφέροντα.

Τέλος στο IIF αποφάσισαν ο κ. Νταλάρα να μην έχει καμία συνάντηση με Έλληνες πολιτικούς αρχηγούς  παρότι αρχικά  υπήρξε κάποια σκέψη και έτσι δεν θα  υπάρξει ούτε συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά η οποία φέρεται να είχε ζητηθεί προ μηνός.

Ο κ. Νταλάρα θα καταλύσει στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια. Αναλόγως των εξελίξεων θα αποφασισθεί αν θα επιστρέψει Ουάσιγκτον, σε περίπτωση που ευοδωθεί η συμφωνία. Σε αντίθετη περίπτωση θα κατευθυνθεί προς Βρυξέλλες για νέες επαφές και συναντήσεις με αρχηγούς κρατών και κεντρικούς τραπεζίτες.  

Όλα αυτά με φόντο τις αρνητικές εκτιμήσεις διεθνών πρακτορείων όπως το Reuters καθώς και ξένων οίκων  οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι τουλάχιστον επιφυλακτικοί για την πορεία του εγχειρήματος.


πηγή  protothema.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Grants For Single Moms