Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Τριγμοί και πάλι στην κυβέρνηση Παπαδήμου


 
 
Μετασεισμοί καταγράφονται στην κυβέρνηση, την ώρα που οι ασφυκτικές προθεσμίες για την οριστικοποίηση της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών τρέχουν, με αφορμή την έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε για τις 10:30 το πρωί ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης με τα στελέχη του κόμματός του και κυρίως τους υπουργούς του που μετέχουν στην κυβέρνηση, προκειμένου να αποφασίσουν εάν το κόμμα θα εξακολουθήσει να στηρίζει την κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, με αφορμή τόσο τα νέα μέτρα που ζητούν ΔΝΤ και Τρόικα για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης όσο και την επίμαχη ρύθμιση για τις φυλακές  έντονος προβληματισμός επικρατεί στη Νέα Δημοκρατία, με δεδομένο και το ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ουσιαστικά έθεσε χτες τελεσίγραφο για την οριστικοποίηση των μέτρων το αργότερο έως τις 6 Φεβρουρίου, ημέρα συνεδρίασης του Eurogroup για την Ελλάδα.

Είναι χαρακτηριστικό πως αρμόδιες πηγές της Νέας Δημοκρατίας μεταφέρουν από το βράδυ της Δευτέρας πως η σημειρνή μέρα είναι κρίσιμη για το μέλλον της κυβέρνησης Παπα΄δημου.

Είναι επίσης ενδεικτικό πως ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ επισήμανε, το βράδυ της Τρίτης, ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία ο πρωθυπουργός του ζήτησε να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να μην διαταραχθεί η κυβερνητική συνοχή και πως από εκεί και πέρα είναι δική του αρμοδιότητα να συνεννοηθεί με τους αρχηγούς των κομμάτων για τα θέματα που προκαλούν τριβές.

Ο κ. Καρατζαφέρης παρουσιάζει ως βασικές αιτίες αποχώρησής του μια σειρά από διατάξεις του υπουργείου Δικαιοσύνης όπως το νομοσχέδιο για την αποσυμφόρηση των φυλακών που προβλέπει αποφυλάκιση ακόμα και για εκείνους που έχουν καταδικαστεί για κακουργήματα, το νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά αλλά και αυτό για την δίκαιη δίκη που μετατρέπει από κακούργημα σε πλημμέλημα την διακίνηση λαθρομεταναστών.

Από την άλλη ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου μιλά για «πολιτικές σκοπιμότητες» στις οποίες δεν θα συμμετάσχει. Παρά ταύτα λίγο πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αποσυμφόρηση των φυλακών προχώρησε σε μια σειρά από αλλαγές μεταξύ των οποίων και η απόσυρση της ρύθμισης που προέβλεπε διαδικασίες αποφυλάκισης για εκείνους που έχουν διαπράξει κακουργήματα και είχαν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης από 5 έως 10 χρόνια τονίζοντας ότι είναι «Μια υποχώρηση στα πλαίσια του δημοκρατικού διαλόγου. Δεν θα βάλω εγώ σε αμφισβήτηση την συνοχή της κυβέρνησης και δεν θα δεχθώ αν προκύψουν οποιαδήποτε αποτελέσματα ότι είμαι εγώ ηθικός αυτουργός επειδή κάποιος βγήκε έξω και διέπραξε το έγκλημα».

Με τον τρόπο αυτό ο κ. Παπαϊωάννου ικανοποίησε ένα από τα αιτήματα των βουλευτών της ΝΔ και του ΛΑΟΣ και τελικώς το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων, από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».


πηγή  protothema.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Grants For Single Moms