Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2011

"Φωτιά" στις αντικειμενικές, "μαχαίρι" στα ειδικά μισθολόγια 
Μέτρα περιστολής δαπανών που θα περιλαμβάνει και βαριές περικοπές στα ειδικά μισθολόγια που εξαιρέθηκαν από το πολυνομοσχέδιο, αντί για την επιβολή πρόσθετων φόρων ζητά η Τρόικα από την κυβέρνηση, για το νέο Μεσοπρόθεσμο και τον προϋπολογισμό του 2012.«Ποιος σας είπε ότι η Τρόικα θέλει νέους φόρους;» τόνισε και επισήμως ο υπουργός Οικονομικών, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο Mega. Ο ίδιος απέδωσε την διαρκή προσφυγή της κυβέρνησης σε νέους φόρους, στην αδυναμία είσπραξης των φορολογικών εσόδων και στην αναποτελεσματική λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού (του οποίου, παρεμπιπτόντως, η απεργιακή κινητοποίηση καθόλην την ερχόμενη εβδομάδα αρχίζει ήδη να σχολιάζεται από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης).Το σχέδιο αύξησης των εσόδων, όπως το περιέγραψε ο κ.Βενιζέλος, θα περιλαμβάνει:

- φοροκυνηγητό πόρτα-πόρτα και με βαριές καμπάνες για όσους χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ στο δημόσιο αλλά δεν πληρώνουν

- λίστες με φοροφυγάδες

- αύξηση της βάσης υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών, βάσει της οποία η τιμή της εφορίας θα αυξηθεί σημαντικά για να φτάσει στην εμπορική.Ωστόσο η επιβάρυνση, διευκρίνισε ο κ.Βενιζέλος, για τους περισσότερους δεν θα είναι σημαντική, επειδή θα αλλάξουν οι συντελεστές φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας. Οι αλλαγές αυτές θα περιληφθούν και στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα δημοσιοποιηθεί στα τέλη του μηνός.

Στο σκέλος των κρατικών δαπανών ο κ.Βενιζέλος άφησε να διαφανεί πως αναζητούνται νέοι τρόποι συγκράτησής τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που συμφωνήθηκε με την τρόικα προβλέπει και την μείωση των μισθών δικαστικών, στρατιωτικών, διπλωματών και πανεπιστημιακών που εξαιρέθηκαν από το ενιαίο μισθολόγιο, ώστε να προσεγγίσουν στους μισθούς των υπολοίπων υπαλλήλων.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες - και έπειτα από τις μεγάλες αντιδράσεις των συνδικάτων - για τους εργαζόμενους των εισηγμένων ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, Ελλ.Πε. ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ) θα προβλεφθεί σε τροπολογία ότι το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα ανά εργαζόμενο στις εισηγμένες ΔΕΚΟ, μειώνεται κατά 35% σε σχέση με τα επίπεδα στα οποία αυτό βρισκόταν την 1η Ιανουαρίου του 2010. Το συγκεκριμένο ποσοστό θα αφορά το σύνολο των πάσης φύσεων αποδοχών, ωστόσο θα υπάρχει εξαίρεση από το πλαφόν ύψους 1.900 ευρώ στις μικτές μηνιαίες αποδοχές

Σε αναπλήρωση μέρους του εισοδήματος που θα χάσουν, στο οικονομικό επιτελείο θα αναζητήσουν λύσεις όπως η χορήγηση ειδικών επιδομάτων ευθύνης και συνθηκών απασχόλησης, κατάλληλων για τις ιδιαιτερότητες των υπηρεσιακών αυτών κλάδων του δημοσίου. Σχετική διάταξη αναμένεται πως θα υπάρξει μέσα στο έτος, αν και για τους μισθούς των ιερέων όπου θα αναζητηθούν επιπλέον στοιχεία, ίσως υπάρξει κάποια μικρή καθυστέρηση.

Με τις διαβεβαιώσεις αυτές ετοιμάζεται να αναχωρήσει η Τρόικα, της οποίας η έκθεση αναμένεται να είναι έτοιμη έως τις 20 Οκτωβρίου.


πηγή  protothema.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Grants For Single Moms