Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2012

Λ. Παπαδήμος: Αισιοδοξία για επιτυχή κατάληξη του PSI+ 
Έντονη ανησυχία  υπάρχει τις τελευταίες ώρες σχετικά  με την οριστική κατάληξη του περίφημου προγράμματος ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων καθώς κορυφαίοι αξιωματούχοι της Γερμανίας άλλα ξένοι οίκοι (UBS) εμφανίζονται πλέον με την βεβαιότητα ότι το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων θα είναι υψηλότερο του 55 έως 60% .  Το γεγονός αυτό εκτιμάται ότι θα ενεργοποιήσει αμέσως και τα περίφημα CDS καθώς θα σημάνει ελεγχόμενη χρεοκοπία εντός του ευρώ.

Από την άλλη πλευρά όμως η κυβέρνηση εμφανίζεται  αισιόδοξη ότι θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις εντός των επόμενων 10 έως 15 ημερών με το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων να προσεγγίζει το 50% δηλαδή στο όριο που συμφωνήθηκε προ 3 μηνών στην σύνοδο .

Σύμφωνα με πληροφορίες  χθες στο Μέγαρο Μαξίμου πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και οικονομικό επιτελείο συζήτησαν το ενδεχόμενο την ερχόμενη Παρασκευή 13 Ιανουαρίου στο πλαίσιο των συναντήσεων του Γενικού Διευθυντή του IIF (Διεθνές χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο) Τ. Νταλάρα που διεξάγει συζητήσεις για την αναδιάταξη του ελληνικού χρέους να υπάρξει συμφωνία για το γενικό πλαίσιο των όρων που θα διέπουν το PSI+.

Στην σύσκεψη  επισημάνθηκε ότι  «άπαξ και το haircut στο ελληνικό χρέος ξεπεράσει το 50% αυτομάτως η διαδικασία παύει να θεωρείται εθελοντική και χαρακτηρίζεται υποχρεωτική.» Τονίστηκε ακόμα ότι «οι οίκοι αξιολόγησης Moody 's, Standard and Poor's και Fitch θα κατατάξουν την Ελλάδα στην κατηγορία C ή D δηλαδή στην κατηγορία χρεοκοπία.»

Οι υποβαθμίσεις της Ελλάδος από τους οίκους αξιολόγησης αναμένονται προς τα τέλη Ιανουαρίου αμέσως μετά την ανακοίνωση των όρων του PSI+.  Εκείνη την περίοδο η ISDA  (Διεθνής Ένωση Swaps και Παραγώγων)  εκ των πραγμάτων θα συνεδριάσει μετά από αίτημα δεκάδων hedge funds που έχουν στην κατοχή τους CDS  αξίας 5 δισ ευρώ προκειμένου να αξιολογήσει αν υφίσταται στην Ελλάδα credit event δηλαδή πιστωτικό γεγονός. To πιθανότερο σενάριο θα είναι η ISDA να πιστοποιήσει το πιστωτικό γεγονός και τότε εκ των πραγμάτων τα CDS θα πληρωθούν.

πηγή  protothema.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Grants For Single Moms