Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Πάνω από 6.000 προϊόντα "μαϊμού" καταστράφηκαν

Περισσότερα από 6.000 προϊόντα παρεμπορίου εντοπίσθηκαν, δεσμεύθηκαν και καταστράφηκαν στο πλαίσιο των επιχειρήσεων που οργάνωσε... το Συντονιστικό Κέντρο Αντιμετώπισης του Παρεμπορίου.

Το ΣΥΚΑΠ συγκροτήθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κ. Χατζηδάκη, και ο απολογισμός του πρώτου μήνα της δράσης του περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής:

- Διενεργήθηκαν υπό το συντονισμό του ΣΥΚΑΠ 15 επιχειρήσεις σε ανοιχτούς χώρους τόσο οργανωμένου εμπορίου (λαϊκές - θρησκευτικές πανήγυρεις) όσο και σε πεζοδρόμια, πλατείες και σε σταθμούς μέσων μαζικής μεταφοράς.

- Ελέγχθηκαν 130 διακινητές και διαπιστώθηκαν 37 παραβάσεις.

- Κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν 6.380 προϊόντα παρεμπορίου και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 38.400 ευρώ.

Στα βήματα που σχεδιάζονται για το αμέσως προσεχές διάστημα, πέρα από τους ελέγχους που γίνονται καθημερινά, εντάσσεται η δημιουργία δικτύου 2-3 αποθηκών ανά την επικράτεια, όπου θα μεταφέρονται τα κατασχεθέντα παράνομα εμπορεύματα για αποθήκευση και καταστροφή ή ανακύκλωση. Στόχος είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών και η μείωση του κόστους καταστροφής.

Επίσης, προωθούνται αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, με στόχο:

- τη νομική θεσμοθέτηση του ΣΥΚΑΠ,

- την ένταξη στο νόμο 3892/2011 του ΣΔΟΕ, της ΕΛΑΣ και της Λιμενικής Αστυνομίας

- την αντιμετώπιση των περιπτώσεων εντοπισμού απομιμητικών προϊόντων που συνοδεύονται από τα απαραίτητα παραστατικά. Η ρύθμιση θα προβλέπει δέσμευση «εις χείρας τρίτου», λαμβάνοντας δείγμα του απομιμητικού προϊόντος για έλεγχο από ειδικό Μητρώο Πραγματογνωμόνων.

- τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε κανόνες αυτοπροστασίας, ελέγχου και επιχειρησιακού σχεδιασμού ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα των ελέγχων αλλά και η ασφάλεια των ελεγκτών.

- την άμεση συγκρότηση και ενεργοποίηση των Κλιμακίων Ελέγχου Λαϊκών και Υπαίθριου Εμπορίου σε όλες τις περιφέρειες, καθώς και η νομοθετική ρύθμιση του καθεστώτος χρηματοδότησης τους. Σχετική επιστολή είχε απευθύνει προς τους περιφερειάρχες ο γ.γ. Εμπορίου, ζητώντας την άμεση συγκρότηση των ΚΕΛΑΥΕ.

Καταληκτική ημερομηνία ανταπόκρισης ήταν η 12η Οκτωβρίου 2012 και μέχρι στιγμής έχουν ανταποκριθεί πλήρως οι Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Ηπείρου, Βορείου Αιγαίου και Δυτικής Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι στο ΣΥΚΑΠ μετέχουν εκπρόσωποι όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών για τη δίωξη του παρεμπορίου (Γενική Γραμματεία Εμπορίου, ΕΛΑΣ, ΣΔΟΕ, Τελωνεία, Περιφέρεια Αττικής, ΚΕΔΕ, Δημοτική Αστυνομία, Λιμενικό) και φορέων επιχειρηματικού κόσμου (Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων, Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος).

Το Συντονιστικό εδρεύει στο κτίριο της πλατείας Κάνιγγος και οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται για καταγγελίες στο τετραψήφιο 1520.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Grants For Single Moms